Handige tips om te besparen

Handige tips om te besparen

Naast het vervangen van de cv-ketel kun je natuurlijk ook zelf een aantal dingen doen waardoor je minder gebruik maakt van de cv-installatie en het verbruik van warm water omlaag brengt.

 

Inregelen en afstellen van je cv-ketel

Het inregelen en afstellen van de nieuwe cv-ketel en installatie wordt tijdens de installatie van de complete cv-installatie wel eens overgeslagen. Een goed afgestelde cv-installatie behaalt een veel hoger rendement en zorgt voor een lagere energierekening. Vraag daarom altijd aan de installateur of hij de cv-installatie wil inregelen en afstellen.

Goed isoleren

Het spreekt voor zich: goede isolatie is de beste manier om op energie(kosten) te besparen. Dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Zeker oudere huizen hebben het niet allemaal.

Slim verwarmen

Een heel huis verwarmen, terwijl je maar in één kamer bent? Zonde van de energie! Stook alleen in ruimtes waar je bent. Dit doe je door de (tussen-)deuren te sluiten en de radiatoren in die kamers open te zetten.

1 graad voor 7%

Als je de thermostaat overdag een graad lager zet, kan dit ongeveer 7% van je gasafname verminderen. Zet de temperatuur op je thermostaat lager. Minimaal een uur voordat je gaat slapen!

Houd radiotoren vrij

Geef de radiatoren vrij spel, zodat je geen onnodige warmte verliest. Zet geen grote meubelen of zware gordijnen voor de radiatoren. Met radiatorfolie voorkom je warmteverlies door uitstraling naar de buitenmuur.

Kort douchen

Door het gebruik van bad en douche verbruiken we het meeste warm water. In een gezin gaat dat om heel wat liters per jaar. Als iedereen een paar minuten minder doucht, dan kan dat een grote besparing opleveren.

Warm slapen

Voorkom nachtelijk stoken bij erg koud weer door je bed lekker te verwarmen met een kruik of elektrische deken. Heb je het niet zo snel koud, dan is een pyjama voor jou waarschijnlijk al voldoende.

Professioneel onderhoud

Ook als je cv-ketel nog niet zo oud is, is het belangrijk om de ketel regelmatig te laten onderhouden. Zo blijft je ketel optimaal presteren.